Ασφάλεια Φόρων Κληρονομιάς - Addvalue Financial Services

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ακίνητη Περιουσία έχει δεχθεί μεγάλο φορολογικό βάρος τα τελευταία 10 έτη, με αποτέλεσμα η ομαλή μεταβίβασή της στις επόμενες γενεές, σήμερα να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι περιπτώσεις αποποίησης κληρονομιάς, έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας», λόγω αδυναμίας των κληρονόμων να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μεταβιβάζονται στους «φυσικούς» κληρονόμους (παιδιά, συζύγους κλπ), περιουσίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Με την ασφάλεια φόρων κληρονομιάς η περιουσία μεταβιβάζεται στους κληρονόμους και ο φόρος θα πληρωθεί από το εν λόγω ασφαλιστήριο

Ισχύον Καθεστώς φόρων κληρονομιάς

Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται με βάση την συγγένεια και το ύψος της κληρονομουμένης περιουσίας.

Κατηγορία Κληρονόμου Α’  Κατηγορία Κληρονόμου Β’  Κατηγορία Κληρονόμου Γ’ 
Φορολ/τέα Περιουσία % Φόρου Φορολ/τέα Περιουσία % Φόρου Φορολ/τέα Περιουσία % Φόρου
150.000 ο% 30.000 0% 6.000 0%
150.000 1% 70.000 5% 66.000 20%
300.000 5% 200.000 10% 195.000 30%
Υπερβάλλον 10% Υπερβάλλον 20% Υπερβάλλον 40%
Η κατηγορία Α περιλαμβάνει Παιδιά, Εγγόνια, Συζύγους, Γονείς
Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
Η κατηγορία Β περιλαμβάνει Αδέλφια, Θείους, Ανίψια
Η κατηγορία Γ περιλαμβάνει όλους τους όσους δεν εμπίπτουν στην κατηγορία Α & Β

Οι πέντε τρόποι εξόφλησης των Φόρων Κληρονομιάς

  • Ο πρώτος είναι να πληρωθούν από το εισόδημα των κληρονόμων, αν αυτό είναι δυνατόν. Σε αυτή την περίπτωση το κάθε χιλιάρικο φόρου που θα πληρωθεί θα κοστίσει €1.200 (Τα 200 ευρώ είναι ένας μέσος όρος φόρου εισοδήματος).
  • Ο δεύτερος είναι με δανεισμό, αν μπορέσουν να δανειστούν. Σε αυτή την περίπτωση α) το δάνειο πρέπει να εξοφληθεί και β) θα πρέπει να πληρωθούν οι αντίστοιχοι τόκοι. Το κάθε χιλιάρικο φόρου που θα πληρωθεί θα κοστίσει περίπου €1.150
  • Ο τρίτος τρόπος είναι η αποταμίευση του αντίστοιχου ποσού με όσο το δυνατό υψηλότερο τόκο, αν υπάρχουν τα χρήματα. Σ’ αυτή την περίπτωση το ποσό δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Το κάθε χιλιάρικο φόρου που θα πληρωθεί θα κοστίσει περίπου €980 (γιατί κερδίζετε 2% τόκους από το κεφάλαιό σας).
  • Ο τέταρτος είναι με τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, αν μπορούν να ρευστοποιηθούν εύκολα. Η βεβιασμένη ρευστοποίηση μπορεί να κοστίσει από 40%-50% της Αξίας της περιουσίας. Σ’ αυτή την περίπτωση το κάθε χιλιάρικο φόρου μπορεί να κοστίσει από 40% -50%. Κόστος: €1.400 – €1.500
  • Ο πέμπτος και καταλληλότερος τρόπος είναι με την ασφάλεια φόρων κληρονομιάς του τιτλούχου της περιουσίας με το ισόποσο, που θα απαιτήσει η Εφορία. Το απαιτούμενο κεφάλαιο δημιουργείται αμέσως και είναι διαθέσιμο οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί! Σ’ αυτή την περίπτωση το κάθε χιλιάρικο φόρου που θα πληρωθεί θα κοστίσει από 2 έως 20 ευρώ.

Σε ποιους απευθύνεται η ασφάλεια φόρων κληρονομιάς

Η προνοητικότητα είναι χάρισμα των επιτυχημένων ανθρώπων. Η εν λόγω ασφάλιση απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να έχουν -εκ των προτέρων- ένα καθορισμένο κεφάλαιο, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και σε περίπτωση αιφνίδιας απώλειας ζωής από ασθένεια ή ατύχημα, να αποπληρωθούν οι φόροι κληρονομιάς και να μεταβιβαστεί –ελεύθερη φορολογικών υποχρεώσεων- η ακίνητη περιουσία στους κληρονόμους.

Πόσο κοστίζει

Το κόστος της ασφάλειας φόρων κληρονομιάς διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα, την κατάσταση της υγείας, τα χόμπι και το ασφαλισμένο κεφάλαιο.

Παραδείγματα ασφαλίστρων για κάλυψη φόρων κληρονομιάς   
Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο €30.000 €50.000 €100.000
Ηλικία έναρξης Ασφάλισης Μηνιαία Ασφάλιστρα για διάρκεια ασφάλισης 10 έτη
50 ετών €13 €22 €43
55 ετών €20 €33 €65
60 ετών €30 €50 €100

 

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

 

Scroll to Top